Niklas berättar om Euroskills

 

Intervju med Niklas Ekelöw, tävlande i Euroskills 2018 och medarbetare hos Stjernberg Automation

 

Vad är Euroskills? 

Euroskills, Yrkes-EM, är Europas största yrkestävling och hålls vartannat år. Där tävlar ungdomar upp till 25 år om att bli Europamästare i sitt yrke. Nu senast hölls mästerskapet i Budapest. Där tävlade 500 ungdomar från 28 länder i 40 olika yrken, allt från automationsteknik/mechatronics till bagare och frisörer. I det svenska Yrkeslandslaget var vi 32 tävlande i 27 olika yrken, och vi tog 3 guld och ett brons. I mitt yrke Mechatronics var vi 32 tävlande från 16 länder, varav ett land var gäst. 

 

Vad fick dig att vilja deltaga?niklas euroskills

Något sådant här händer bara en gång, om det ens händer, så om jag hade tackat nej hade jag ha ångrat det senare. Sen är automation roligt, och att få vara med i Yrkeslandslaget lät som en spännande upplevelse där jag kan lära mig mer och bli bättre på det jag gör. Jag, och Emanuel Näslund, som vann Yrkes-SM, hade nästan samma poäng. Vi är även ganska lika i beteendet, lugna, så jag såg fram emot att samarbeta med honom. 

 

Vad byggde ni?

Under tre tävlingsdagar byggde vi olika Festo MPS stationer. Andra tävlingsmoment var att byta ut komponenter och optimera stationerna.

Den färdiga maskinen bestod av två sammankopplade MPS stationer. Den första var ett gripdon på en linjärenhet som plockade och sorterade plastpuckar från ett magasin till station två. Station två bestod av två transportbanor och en pick and place. En transportbana där gripdonet lämnar och hämtar puckar, och en för plastlock som pick and placen monterar på vissa puckar.   

 

Hur gick det?

Det gick både jättebra och mindre bra. Det som gick bra var att vi hade en välfungerande och snygg station och ett väldigt bra samarbete. Det mindre bra var att den bara fungerade kanon då vi inte hade bedömning. Vid bedömningen började två olika magasin bråka vid olika bedömningstillfällen. De kastade ut plastpucken så den hamnade fel. Vi gissar på att de kärvat ihop sig när cylindrarna i magasinen svalnat i väntan på bedömningen. Det svåra är att justera luftflödet när man testar och har kört cylindrarna "varma".

Vi slutade på en åttonde plats, men med turen på vår sida hade vi hamnat på en pallplats. Det skiljde bara några poäng, så det var väldigt jämnt mellan oss tävlande.

 

Vad var den största utmaningen?

Tiden och att tänka snabbt. Eftersom tävlingen vill få fram de bästa av de bästa så är alla moment väldigt tidspressade, så det gäller att tänka snabbt och framförallt rätt. De två magasinen var också en liten utmaning. 

 

Vad är du mest stolt över?

Allt egentligen. Jag har alltid varit mer intresserad av att bygga grejer än att programmera, men nu var jag programmeraren under tävlingen och det gick mycket bättre än jag först hade trott.  Men jag är nog mest stolt över att ha vågat tacka ja till denna upplevelse. 

 Euroskills2018

   

Nyhetsbrev